Úvod » To co bylo ...

Cyklo - pěso vejprava do hor Orlických ...

publikováno 06.06.2014

... a zase, už tradičně, v pátek!

   Tož nám přálo v tento pátek, 23.5. l.p. 2014 počasíčko a z Hradca Králového razíme ve dvou vozem zn. Ford směr Orlické hory. A dnes máme i rozdělené role, tzn. že já jdu tradičně pěšo a Kuty tentonoc rajzuje na byciklu. Mno, vystúpím z dopravníku na nám. v Olešnici v O.h.(Gießhübel) a po rozkoukání nasazuju na modrú TZ a vyrážím vstříc kopcům. V Horní Olešnici odbočuji a stúpám a stúpám lesem vejš a vejš, v úsecích, kde je vykután les, pozoruji krásně sluncem ozářené scenérie Ruského oudolí a za nimi už hlavní hřeben našich hor Orlických. Přes rozcestí s cyklotrasou procházím Přírodní rezervací Sedloňovský vrch, kde lze z chráněných rostlin nalézti třeba Pětiprstku žežulník či Koprníček bezobalný na na konci této rezervace na rozcestí  Pod Sedloňovským vrchem (1.026 m.n.m) se potkáváme s Kutym. Tož nám to zatím vychádza ...

   No a potom klesám a klesám rázovitým oudolím pod hřebeny podél toku říčky Bělé až do bývalé osady Šerlišský Mlýn, která má již dnes jen rekreační roli. Dominatní stavbou této enklávy je známý Hotel Šerlišský Mlýn, také též pamětník zašlých časů, avšak i dnes si drží důstojnou kondici. Po občerstvení pivem nevalné kvality zn. Radegast 10% (co ten tady v O.h. dělá?) razím cestou necestou dále a je to tuze krásná procházka. Výhledy přes lesní výseky jsou dechberoucí, lze viděti Šerlich s chatou a vedle masiv Velké Deštné, též jináč kdysi Sedmihradské hory. No a u rozcestí a pěkné vyhlídky Nad Národním domem s vyhlídkovým altánem klesám k Zákoutí, kdysi též samostatné osady. Tam se v Hotelu Orlice posilňuji Rychtářem 11% a vyrážím směr k výšinám. A že je to teda výstup, po nedávných deštích a větrných kalamitách je to přelelejzání padlých kmenů a v tu chvílu si připadám si jako orangutan v džungli. Jóóó hory ....

   A už se blíží Luisino údolí, horská samota a pár pěkně udržovanými staveními, resp. chalupami, které také dnes ožívají již jen k rekreačním účelům, ale jináč je tu krásně, o tom žádná. Jen by mne zajímalo, kterej pacholek to pojmenoval jako údolí, když jsem tam stoupal takovým krpálem! Mno a tady se na přepojuji na červenú TZ a stáčím směrem západním pod vrchol Studeného vrchu, kde je ukončení sedačkové lanovky. Potom již pomalu a jistě klesám k původně svébytné a početné obci Jedlová v O.h. (Tanndorf ), které na vršku nad vsí vévodí kostel sv. Matouše. Tento pěkný barokní kostel potkal po odsunu původního obyvatelstva opravdu nepěkný osud, ale po pádu rudé tyranie se vše v dobré obrátilo a i když ani dnes nepůsobí tento duchovní stánek zcela opraveným dojmem, stojí tu a bude stát jako memento necitilovosti a bezohlednosti. A navíc lze v jeho útrobách v letní sezóně zhlédnout výstavku o historii Jedlové v O.h. a dalších okolních vsích, které po II. světové válce prodělali bezprecedetní proměnu.

   A stejně tak přilehlý hřbitov, který stále navštěvují rodáci, kteří dnes však žijí za hranicemi své původní vlasti a stále jich ubývá. Osud hřbitova je snad ještě výmluvnější než samotného kostela. Jeho původní podoba se již nevrátí, ale aspoň pár náhrobků, které se vyznačují pečlivou a kvalitní kamenickou prací tu lze zhlédnout a hřbitov je zase po letech tím pietním místem, jakým kdysi byl. Je tu pochován i Hieronymus Eustach Brinke, první starosta Jedlové a kronikář, písmák, tkadlec a štemplíř a autor hymny domácích tkalců Waberlied. Tož potom již přes louku klesám k silnici do Jedlové v O.h. kde máme s Kutym sraz v Hostinci - penzionu U Vernerů. A věru dobrá krčma, Rychtář 11% je tu lepší a k tomu domácí tláča s cibulkou věru bodne ... a příště si tam dáme Rampušák 12% kvasnicový, který tady mají jako jediní v okolí!!! No jářku byl to pěkný vejšlap, tak rovných a příjemných 17 km.

   Tož dóbro došli .... :-)(B)

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil Bary | 10.06.2014 23:14
Pěkný popis ...

Ale prdlajs "flákal kdovíkde", prostě šel a kochal se a to je jiná ...
Osobní profil Kuty | 09.06.2014 22:14
CYKLO:

Když se Bary tak pěkně rozepsal, tak jenom krátce.
No byl jsem překvapenej, když jsem na Sedloňovským vrchu málem porazil nějakýho lesního muže co vylézá z Ruskýho údolí, a on to Bary! Pěkně to vyšlápnul, chlapec.
Já jsem byl nejdřív u Černého kříže. Bukačka mě potrestala zo to, že tam projíždím na kole tím, že jsem píchnul.
Tím pádem nezbýval čas na nějaký občerstvovačky po trase a valil jsem to přes Šerlich a Velkou Deštnou do Luisina údolí (z Velké Deštné to údolí je!!! ). Pak jsem to vzal premiérově kolem Zámečku a po nádherné žluté turistické od Zámečku ke kostelu nad Jedlovou.
V Jedlové jsem pomohl kůťatům s báglama, a protože Bary se ještě flákal kdovíkde, vyrazil jsem kolem Panoramy na Prázovu boudu a pak přes Špičák a Deštné za Barym.
Tam jsem musel koukat, jak do sebe Bary leje Rychtáře, neb to je úděl řidičů.
Ale tláča byla dobrá. Fajn akce.

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery