Úvod » To co bylo ...

Akce CIHELNA 2014

publikováno 07.08.2014 (aktualizováno 04.09.2014)

... pro milovníky historie, vojenské techniky a okolní čarokrásné přírody na pomezí Orlických hor a Králického Sněžníku!

   Tož si dovoluji panstvo uvést krátký a stručný předreport, aby jako bylo jasno. Já už na tuto akci jezdím léta a mohu vřele doporučiti. Nechci nikomu mazati med okolu huby a tak použiji pár doprovných informací z oficiálního představení, i když trochu vlastními slovy. Nuže :

KAŽDÝ ROK KONCEM SRPNA SE KONÁ VZPOMÍNKOVÁ AKCE S VÍCE JAK PATNÁCTILETOU TRADICÍ, ZAMĚŘENÁ NA OŽIVENOU HISTORII, VOJENSKOU HISTORII A VOJENSKOU TECHNIKU Z MINULÉHO STOLETÍ. HLAVNÍM BODEM PROGRAMU JE NĚKOLIK BOJOVÝCH UKÁZEK V REŽII VOJENSKOHISTORICKÝCH KLUBŮ PŘEVÁŽNĚ S TÉMATY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY, DÁLE PAK PREZENTACE AČR, IZS, POLICIE ČR, CELNÍ SPRÁVY, VÝSTAVY HISTORICKÉ I SOUČASNÉ VOJENSKÉ TECHNIKY A ŘADA DALŠÍCH DOPROVODNÝCH AKCÍ.

Tedy :  Akce Cihelna 2014 proběhne 22. až 23. srpna 2014. Hlavní téma historické ukázky bude Mobilizace 1938.

V pátek bych vypíchl především:

  8.00 - 13.00    Spanilá jízda historické techniky z Králík po širokém okolí a zase zpět

14.00 - 17.45   Generální nácvik akce

V sobotu to už ve velkém se vším všudy. Ale já znám místní reálie a tak jezdím na Cihelnu už v pátek, panč tam ještě není tolik lidí, je to víc v pohodě a taky nejsou lupeny na akci tak drahé jako v sobotu. A taky se líp nasává atmosféra, protože pro město Králíky je to zdaleka největší akce roku, kde si v tomto ekonomicky postiženém kraji můžou vydělat a na tuto akci se opravdu sjíždí fanoušci z celé ČR, ale i okolních krajin ...

Akce Cihelna s sebou nese, mimo hlavní těžiště, i vícero doprovodných akcí. Za sebe doporučuji sobotní paralelní akci v nedalekém Vojenském muzeu Lichkov, jezdí též mimořádná kyvadlová doprava až k dělostřelecké tvrzi Bouda a hlavně je v okolí otevřeno všude, kde jen to jde. Místní vojenské muzea, v mnoha případech v autentických pěchotních srubech čs. opevnění, jsou tento celý víkend otevřena návštěvníkům. A největší z nich, Vojenské muzeum Králíky, které je spolupořadatelem a právě v jeho bezprostřední blízkosti na nedaleké louce pod kótou Výšina (neboli Hůrka alias Berghöhe) se právě tzv. dynamické ukázky akce Cihelna konají.

No dost bylo propagace, uvádím níže ještě potřebné a související weby, které doplní domrtě vše podstatné. Tož zdar hoší a těším se v Králíkách. A málem bych zapomněl, jedním ze sponzorů akce je vždy Pivovar Holba a.s., takže tam teče všude (doslova) Šerák 11%. A to nejen na akci, ale po celý rok ....

 

www.akcecihelna.com

www.boudamuseum.com

www.armyfort.com

www.forteg.cz

www.kpo1938.com

 

                                                                    Salut!     Bary von Adlergebirge

 

    Ták panstvo, připojuji ještě krátký report z letošní Akce CIHELNA 2014. Mno, počasí se letos opravdu vyřádilo, takže se nakonec nekonala v pátek historická ukázka, protože se zrovna nad prostorem Králík zastavila slušná bouřka. Předtím se však stihlo takřka vše. Nejprve po zahájení a úvodní bojové ukázce AČR přelétnou několikrát nad prostorem ukázek dva stíhací letouny JAS -39 Gripen, což je pro všechny, malé i velké, vskutku událost. Při zmíněné ukázce AČR se vždy předvede i jeden z našich modernizovaných tanků T - 72M4CZ, který zničí nepřátelské vozídlo tím, že ho prostě přejede. Dodávám, že tyto nepřátelské vozidla, resp. vraky dodává místní vrakoviště.

   Následující další ukázky, které jsou občas přerušeny silným děštěm, kdy se drtivá většina diváků schovává u stánků, což kvitují především prodejci piva a klobás. Na čepu samozřejmě všude hanušivický Šerák 11%, jednotně na akci za 0,5 l 25 Kč. Osobně mě nejvíce letos upoutala ukázka psovodů, jak z AČR, tak Policie ČR a Celní správy, kteří se svými svěřenci (Belgický ovčák - malinois) ukázali, že si s nimi neradno hrát. Vystavená technika kopírovala minulé léta a mně vždy upoutá bitevní vrtulník Mi - 24, který si lze z venku i částečně zevnitř prohlédnout. Tato legendární zbraň je nejpůsobivější v letu, protože z čelího pohledu vypadá jak obrovská vosa.

   Ale i další technika stojí za zhlédnutí, třeba další legendární stroj, tentokráte z II. světové války, sovětský tank T - 34, na místě se vždy nachází několik strojů v perfektně provozuschopném stavu a jsou součástí i některých historických ukázek. Nejvíce techniky je pochopitelně v sousedním Vojenském muzeu, jehož návštěvu vřele doporučuji, protože jeho expozice se stále rozšiřují. Stejně tak vedlejší objekt předválečného čs. opevnění, vzorně opravený pěchotní srub K-S 14 "U Cihelny", podle nehož je vlastně celá akce pojmenovaná. Pozornost logicky poutá i polní tábor Klubů vojenské historie (KVH), které se připravují na onu zmíněnou hlavní historickou, tzv. dynamickou ukázku. Každoročně se tu potkám i s kolegy ze spřáteleného KVH Brendy, kteří zde předvádějí zdravotní četu německého Wehrmachtu. Letos s sebou i přivezli svoji pýchu, unikátní polní kuchyň z dob armády starého dobrého mocnářství, Rakouska - Uherska. Samozřejmě má ještě loukoťové kola a vaří se v ní guláš pro celý polní tábor všech KVH.

   Tož to by asi ve stručnosti stačilo. Zájemce o podrobnější info o akci upozorním na výše uvedené webové stránky, včetně fotogalerie. A speciálně pro Šímu tu mám jména řidičů, s kterými jsem se do Králík a z Králík dostal. Ráno seděl za volantem autobusu Bohuslav Tomáš a večer, když jsem se vracel, jsem se svezl s Péťou Nečáskem. A nakonec Vám řeknu, že je vždy pěkné, když do Králík v pátek přijedu a než se přesunu k Vojenskému muzeu (cca 2 km z nám.), načichnu místní atmosféru, která je tu při této akci pověstná. Různé zahrádky, stánky a z nich různé vůně, mezi tím korzují různí fans do vojenské historie v různých úborech, povětšinou zelené barvy. No, doufám, že příští rok pojede někdo se mnou. Tak zdarec, konec!

 

                                                                 Salut!     Bary von Adlergebirge                          

  

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz