Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » To co bylo ...

Přes hřebeny hor ....

publikováno 16.08.2014 (aktualizováno 01.09.2014)

... aneb jak uniknouti vedru I.díl

      Tož předpověď počasí nevěštila, co týče slunečního svitu, nic co by bylo pro turistiku ideál, tzn. teploty přes 30°C a tak jsem využil volný víkend na chalupě na to, že jsem se vydal na hřebeny. Standartně tuto páteřní hřebenovku ze Šerlichu až do Klášterce n. Orl. chodím každoročně dříve, jen co začnou jezdit cyklobusy (začátek června), avšak tento rok se mi to z různých důvodů povedlo až nejčko. O to víc jsem se těšil a díky pohybu svátečních turistů na hřebenech jsem zvolil tentokráte alternativní trasu.

    Tož ráno spěchám z chalupy na zastávku busu, ale jako každý rok, cyklobus má tradiční zpoždění. Jako by si nemohli v ČSAD ÚO uvědomit, že když tvoří jízdní řády letních cyklobusů, při nakládce kol se pochopitelně spoj zdrží a tím pádem logicky nemůže dodržet přesný čas jízdního řádu a s tím v tom počítat. Ale připadá mi to jako boj s větrnými mlýny a osobně jsem se s tím stále nesmířil a bojuju dále. Ale je taky zajímavé vidět nervozitu a brblání dalších, kolařů, takže se snad v budoucnu snad "něco" pohne.

   Nu a když cyklobus přijíždí, musím ještě vydržet cca 10 minut na nakládku kol a celková suma zdržení je téda celých cca 40 minut čistého času. Odjezd tedy v 9.20 (místo 8.40). No na začátek dobrý, ale řidič Honza Zölfl to zvládá bravurně, jede jak o závod, což v některých slabších náturách (úzká silnice balancující nad řekou), který to tady neznaj (vyhýbaní na hraně s jinými autobusy a řidičí, kteří neznají horský provoz), vyvolává obavy. Viz ten pinďa na sedadle za mnou, který hlasí do mobilu, že tato cesta je " ...  jen pro otrlý".

   Ale všici štastně vystupují na parkovišti v sedle pod Šerlichem a jelikož jsu pěšák, tak ušetřím dalších cca 20 minut výkládkou kol a vyrážím úzkou neznačenou stezkou na trasu. Cesta, jde oproti Jiráskově stezce, napřímo Pruským rohem, kousek se zase spojí a po 30 m se zase odpojuji na další neznačenou lesní cestu a po ní dojdu v klidu, aniž bych potkal živáčka, na rozc. Pod Jelenkou. Tady se znovu napojím na páteřní červenou TZ a a razím okolo Valinova pramene směrem jižním.

   Nu a dorazím k dalšímu rozc. Pod Homolí, kde sa zase odpojím a vyrazím pod hřebenovou cestou, též neznačenou, pěkně po vrstevnici k sedle Korunka, kde se potkám se zelenou TZ a po ní se zase přiblížím ke známému místu a tím jest rozc. Pěticestí. Zde nic nového a tak razím dále. Lidu už naštestí ubývá, jen pár postarších seniorů na kole se diví, kdeže se to vždy objevím, když jsme jeli stejným busem. A cestou pod Komářím vrchem se blíží další rozc. Mezivrší. A okolo pěchotních srubů vůkol stále vede cesta dál a dál.

   Podejdu též Annenský vrch a společně s nově vyznačenou NS Po opevnění Rokytnicka (doporučuji) klesám stále níž a níž až okolo odb. ke děl. tvrzi Hanička doklesám k Panskému Poli, kde čeká v místním pensiónku občerstvení. Letos mají na čepu Svijanský Máz 11%, byť už není co býval, zde přišel k duhu a dva kousky zasyčeli jako nic. A už se zvedám a čeká mne závěrečná část dnešní štrapáce, kterou mám velmi oblíbenou. Už jen kvůli citlivě zrekonstruovanému a udržovanému objektu čs.opevnění, pěch. srbu R-S 72 "Nízká".

   Cestou potkávám polské sběrače lesním plodin, které jsem dnes také výše ochutnal (maliny, borůvky, lesní jahůdky, ...mňam), ale už se blíží rozc. Pod Zadním vrchem a pak již po přechodu st. silnice vstupuji do Žambereckých lesů a klesám až k k toku Divoké Orlice, kde  z červené TZ kousek přejdu k Pašerácké lávce, kde se napojím na oblíbenou modrou TZ a po ní už kráčím vstříc chalupě. No tuze dobrá a pěkná cesta to dnes je a těsně před koncem se ještě stavuji v táboře u Orlice na kraji Klášterce, kde točí Dobrušskou 11%.

   A ta tuze bodla a poslední kilásky jdu lesem jak po másle a tak sic trochu znaven, ale uspokojen přicházím v cca okolo 18.00 k chalupě. Nu byl to dnes dobrý den, horko na hřebenech nebylo tak sálavé, turistickému svátečnímu lidu se také podařilo vyhnout a tak to všecičko celkem šlo. Aj výhledy byli pěkné, kombinace přírody a bunkrů (jako památek) též a tak není důvod k nespokojenosti. Nu a dnešní kilometráž se tedy zastavila na pěkném a poctivém údaji:  36 km.

 

             Sepsal a na tento web vystavil    Bary von Adlergebirge

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz