Úvod » To co bylo ...

Ślęża a Radunia - dámy, co se nám zase vysmály

publikováno 13.02.2016 (aktualizováno 14.02.2016)

Byla to už druhá výprava na masiv Ślęży. Opět neúspěšná. Tahle hora nám svoje tajemství vydat nechce. Hora s největším výskytem bouřek v Evropě, hora s vlastním specifickým mikroklimatem. I když jsme byli vybaveni příznivou předpovědí počasí od špičkových meteorologů, nakonec bylo všechno jinak.

Cesta je dlouhá a mlha v Polsku hustá. Neměla by být. Aspoň podle předpovědi. Ale ještě když v deset dojíždíme k parkovišti, věříme, že se to rozplyne.

Ślęża je opředená tajemstvím a nejmíň od mladší doby kamenné je pohanským kultovním místem. Nejspíš se tu uctívalo Slunce. Na vedlejší Raduni Měsíc. Věhlas a síla tohohle místa byla tak silná, že nejspíš právě kvůli němu bylo v roce 1000 v blízké Wrocławi založeno biskupství. A potom augustiniánský klášter přímo na Ślężi. Tyhle místa je prostě třeba mít pod kontrolou.

Nás bylo pět (včetně Rona) a vybrali jsme si tu těžší cestu. Po modré z průsmyku Tąpadla kamenitým strmým svahem, který bychom na kolách rozhodně nedali.

Po cestě jsme překonali dvě skalky. Nejdřív Kazatelnu a ta druhá se jmenovala Skalna Perć. Z ní už byl vidět vrchol s vysílačem a rozhlednou. Bilance žalostná. Očekávaný nádherný výhled se nekoná. Všude mlha, ze které vykukuje jen vršek Raduni a v dáli vrcholky Sovích hor. Navíc je pro jistotu zavřená i rozhledna kvůli rekonstrukci. Je tam přistavená velká paleta a po ní by se s trochou mrštnosti vylézt nahoru dalo, ale stejně není proč. Neuvidíme nic. A ze všech kešek, co byly po cestě, jsme nenašli ani jedinou.

Tak jsme se aspoň vyfotili s medvědodivočákem a potěšilo nás Schronisko. Třikrát bigos a Braniewo a jednou fasolka a Żubr. Čas už nás trochu tlačil a tak jsme pohrdli výstupem na terasu kostela. Třeba někdy příště.

Dalším cílem byla Radunia. Hora, jejíž vrchol je obklopen prehistorickým kamenným valem. Uctíval se tu Měsíc. Jenže modrá značka, která má podle všech map vést přes vrchol hory, nás tam nedovedla. Nenašli jsme ani žádnou jinou vhodnou cestu, jak se tam dostat. Nepřiblížili jsme se ani k valu.

Přiznejme si to – vyšli jsme naprázdno. Tak příště!!!

Fotogaleria je vložena. Doporučuju ještě fotogalerii http://www.kkmw.banda.cz/galerie/1396021604/2014-03-28-sleza-a-kalenica/, aby bylo jasné, jak si s námi ta hora zahrává. :^)

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil Bary | 16.02.2016 21:34
No, tákže Radunia nebyla, ale ostatní ano ... tudíž trasa a kilometráž:

Przelecz Tapadla - Śleza - Schronisko PTTK Na Ślezy - SULISTROWICKI - Przelecz Tapadla = 15,5 km !!!
Osobní profil Bary | 15.02.2016 21:35
Joj, pěkný popis sobotního putování. Alé ta PL modrá TZ je u našich map (mapy.cz) opravdu značená jináč než přes vrchol Radunii, tak aby se v tom jeden vyznal ...

A pivo Braniewo nebyl žádná zázrak, ale pitelné bylo, na rozdíl od našich (kdysi slavných značek) europiv typu Kozel nebo Staropramen. Brrr!!!

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz